Glada Lådans gårdar

Det finns många gårdar i Sverige som gör bra matvaror. Av alla dessa gårdar har vi plockat ur några riktiga godbitar som motsvarar Glada Lådans högt ställda krav på djuromsorg och miljötänkande. De flesta drivs ekologiskt och alla tar mycket väl hand om djur och natur. 

Det är inte riktigt samma gårdar till Glada Lådan Östersund och Glada Lådan Stockholm. Du kan se på lådornas innehållsförteckningar vilka gårdar som levererar till vilken låda. Till köttlådan i Stockholm är allt kött ekologiskt.

NÖTKÖTT

Sundblads Lantbruk, Uppsala KRAV ***STOCKHOLM***


Nötköttet kommer från dikor som har hjälpt till att hålla strandängarna öppna kring Mälaren. En diko har fått dia och gått i ca 7 månader med sin mamma, vilket är mycket ovanligt i dagens nötköttsproduktion. Köttet är nystyckat, KRAV-certifierat och hängmörat på det lokala slakteriet Sörby slakteri & styck.

Tre fördelar med kött från Sundblads:
1. djuren är helt gräsuppfödda och antibiotikafria
2. alla djuren går ute och betar så länge marken tillåter, även avelstjurarna
3. djuren har gott om plats inne i ladugården där de har bäddar av halm från gården


Fjöset, Myckelåsen KRAV ***ÖSTERSUND***

Nötöttet från Fjöset kommer från en diko som levt ett gott liv på landet. En diko är en ko av köttras som föder en kalv och där kalven sedan tillåts dia sin mor under 6 till 7 månader. Detta är en ovanlig process i dagens nötköttsuppfödning, det vanliga är att man separerar kalven från sin mor bara några dagar efter kalvning.

Fjöset har ekologisk uppfödning av sina djur och de använder ingen konstgödning på åkrarna och inget krafoder till djuren. Djuren har minst 4 månaders betesperiod och går ute och smaskar gräs hela somrarna. För att få köttet riktigt mört så är det hängmörat på det KRAV-certifierade slakteriet Jämtlandsgården i Hammerdal. 

www.fjoset.se


FLÄSKKÖTT
Voxtorpsgården, Kalmar ***STOCKHOLM***

Endast 1% av Sveriges grisgårdar är ekologiska, och ännu färre är KRAV-märkta. Vi ville köpa fläskkött från en KRAV-gård där kraven är mycket höga för att grisarna ska leva ett så gott grisliv som möjligt. Vi prioriterade att det skulle vara så kort transport som möjligt för djuren och transporten av själva köttet kom i andra hand. Så hittade vi fantastiska Voxtorpsgården med bästa Karin i spetsen. 

På Voxtorpsgården får KRAV-grisarna böka och leva ett naturligt grisliv i hela sitt liv. Nöjda grisar ger ett gott fläskkött- det känns på smaken när en gris har haft det bra. 

Tre fördelar med kött från Voxtorpsgården:
1. grisarna får vara ute året runt
2. hagen är mobil, så grisarna har alltid ny mark att böka upp och äter därför extra mycket gräs
3. Karin har ett nära samarbete med slakteriet Västerslät som ligger 3 mil bort, dit hon kör grisarna 3 i taget för djurens bästa

Karin och Jonas tar gärna emot besökare på gården för att berätta om KRAV-grisar och ekologisk växtodling. De hälsar er varmt välkomna till Voxtorpsgården på grissafari i sommar.

www.voxtorpsgarden.se

 
Görviksgrisen, Hammerdal

Hos bröderna Per och Leif får grisarna leva ett liv i lugn och harmoni, vilket tyvärr är sällsynt i dagens grisuppfödning. Det är så fint att hälsa på grisarna i Görvik och se hur bra de har det. Utöver gräsbete så får de mjölk från det lokala mejeriet och korn som till den allra största delen är egenproducerad. 

Leif och Per slaktar och styckar grisarna själva hemma på gården, vilket är mycket ovanligt och väldigt uppskattat av oss. 

LAMMKÖTT

Åre Fjällbete, Åre KRAV ***ÖSTERSUND OCH STOCKHOLM***

Dessa lamm har vallats runt i Åres fjäll och djupa dalar, sommar som vinter. De är helt och hållet naturuppfödda och bidrar till att hålla markerna öppna och bördiga. Se gärna den fina 10-minuters filmen på Fjällbetes hemsida. Köttet är ekologiskt och nystyckat på Fjällbetes närmaste slakteri Jämtlandsgården.

Tre fördelar med kött från Fjällbete:
1. lammen äter till 100% gräs och örter från naturen
2. Holistic Management. En holistisk syn på jordbruket och djuruppfödningen som kortfattat innebär att man låter stora mängder djur beta på stora ytor, för att få bördigare marker och förhindra klimatförändringarna. Mark som inte får stimulans och näring från betande djur dör och kan inte binda koldioxid (holisticmanagement.org)
3. Fjällbete tar gärna emot besökare och är ett viktigt kunskapsnav för nyfikna skolbarn och miljöengagerade vuxna.

www.fjallbete.seKambo Gård, Uppsala KRAV ***STOCKHOLM***

I Björklinge vid Långsjöns östra sida och ett par mil norr om Uppsala ligger Kambo Gård. Gården ägs och drivs av Gun-Maj Romar och Lennart Pettersson tillsammans med sönerna Markus och Niklas Romar. 

Tre fördelar med lammkött från Kambo Gård:
1. lammen äter till 100% gräs och örter från naturen
2. djuren är ekologiskt uppfödda och hela kedjan är KRAV-märkt, vilket innebär att de varken använder konstgödning, bekämpningsmedel eller GMO och att de arbetar hårt för att djuren skall ha ett så bra och naturligt liv som möjligt.
3. De kör själva in lammen till det lilla lokala slakteriet Sörby slakteri (där även nötköttet till glada lådorna styckas och packas). Ett riktigt bra slakteri, där de är pålitliga, noggranna och arbetar hårt för att djuren ska tas omhand på bästa tänkbara sätt.

www.kambogard.se

 VILTKÖTT

Jillie Ren & Vilt, Funäsdalen ***ÖSTERSUND OCH STOCKHOLM***

Älg- och renköttet kommer från Jillie Ren & Vilt i Funäsdalen. Deras egna renar går i Ruvhten Sijtes betesområden i Tännäs (ruvhten.se). Renar köps in från de fyra sydligaste samebyarna, mellan Särna i söder och Åre i norr, älgar från jägare i samma område. Köttet är Renlycka-certifierat och håller alltid mycket hög kvalitet.

Tre fördelar med kött från Jillie:
1. djuren är friströvande och naturbetande, och följer sina naturliga betesmönster mellan olika betesområden över året, inlärda under generationer
2. korta transporter för djuren till slakteriet
3. ett naturligt och klimatsmart kött rikt på proteiner, mineraler och omega-3

I deras delikatessbutik i Funäsdalen erbjuder de ett stort sortimentet av ren- och älgprodukter, samt spännande tillbehör till viltköttet. Två gånger per år har även en privatkundsleverans till Stockholm, där de kör ner förbeställda produkter för avhämtning på angiven plats. Läs mer på hemsidan, och följ dem på Facebook och Instagram för att följa med dem i verksamheten och ut i naturen.

www.jillie.se


GRÖNSAKER

Ås Trädgård, Ås KRAV

Lars Olsson och Liv Ekerwald med familj odlar ekologiska grönsaker utan varken bekämpningsmedel eller konstgödsel och får fram helt fantastiska grönsaker fulla av smak och färg. Gör en utflykt till den mysiga gårdsbutiken i Ås och följ dem på facebook för att se nyheter och vad veckans grönsakskasse innehåller.

www.astradgard.se

BRÖD

Frejas bakeri, Östersund ***ÖSTERSUND***

Det mjuka brödet bakas av Frejas bakeri på Nedre Frejagatan 9 i Östersund. På Frejas bakeri bakas det bullar, bröd och kakor på ekologiska råvaror, surdeg och mycket kärlek. Öppet varje torsdag och fredag kl. 8-17 och lördagar kl. 8-14. Tips- ta en fika på deras gårdsservering insvept i en av bageriets färgglada filtar i höst, så mysigt!

www.frejasbakeri.se

ÄGG

Johan Vejdeland, Rödön KRAV

Johan Vejdeland levererar KRAV-märkta ägg från höns som gått ute och pickat hela sommaren. Här har hönsen gott om plats och Johan är mån om att både djur och natur mår bra. Om dina ägg är stämplade med nr 849, då vet du att dina ägg kommer från Johan på Rödön.