Glada Lådans gårdar

Det finns hur många gårdar som helst i Jämtland och Härjedalen som gör de mest fantastiska produkter. De är en riktig guldgruva helt enkelt. Av alla dessa fantastiska gårdar har Glada Lådan plockat ur några riktiga godbitar. Många av dem drivs ekologiskt och alla tar väl hand om djur och natur. De använder minimalt med tillsatser eller inga alls.

Nötkött

Fjöset, Myckelåsen

Nötöttet kommer från en diko som levt ett gott, långt liv på Fjöset. En diko är en ko av köttras som föder en kalv och där kalven sedan tillåts dia sin mor under 6 till 7 månader. Detta är en ovanlig process i dagens nötköttsuppfödning, det vanliga är att man separerar kalven från sin mor bara några dagar efter kalvning.

Fjöset har ekologisk uppfödning av sina djur och de använder ingen konstgödning på åkrarna och inget krafoder till djuren. Djuren har minst 4 månaders betesperiod och många av korna går lösa på fäboden hela somrarna. För att få köttet riktigt mört så är köttet hängmörat i 14 dagar på slakteriet Jämtlandsgården i Hammerdal.

fjöset.se


Fläskkött

Görviksgrisen, Hammerdal
Hos bröderna Per och Leif får grisarna leva ett naturligt liv i lugn och harmoni, vilket tyvärr är sällsynt i dagens grisuppfödning. De går ute och bökar om somrarna vilket Per och Leif tycker är en självklarhet, och det är så fint att hälsa på hos Görviksgrisen och se hur bra grisarna har det hos dem. Tack Per och Leif för det, ni gör både grisarna och oss konsumenter glada!

Chark

Hallvikens Chark, Hallviken
Hallvikens Chark gör så fantastiskt goda charkprodukter! De använder råvaror av högsta klass och minimalt med tillsatser eftersom de fina råvarorna smakar så gott som de är. Nu kan du äntligen med gott samvete äta både kassler, bacon, rökt älgkött och supergoda korvar.

Hårt bröd

Huså Bröd
Bageriet på baksidan av Åreskutan som idag levererar hårt bröd och kex över hela Sverige. Det är syskonen Ylva och Marcus Forsberg som tillsammans med sin personal tar fram de här fantastiskt goda produkterna. Bröden bakas med en mathantverkares skicklighet och proffsighet. En stor del av råvarorna är ekologiska och en tanke på det hälsosamma finns alltid med när idéer blir nya produkter.

husabrod.se 


Mjukt bröd

Frejas bakeri, Östersund

Det mjuka brödet bakas av Frejas bakeri på Nedre Frejagatan 9 i Östersund. På Frejas bakeri bakas det bullar, bröd och kakor på ekologiska råvaror och mycket kärlek. Öppet varje torsdag och fredag kl. 8-17 och lördagar kl. 8-15. Tips- ta en fika på deras gårdsservering insvept i en av bageriets färgglada filtar, så mysigt!


frejasbakeri.se

Ägg

   
Vejdelands, Rödön
Johan Vejdeland levererar KRAV-märkta ägg från höns som gått ute och pickat hela sommaren. Här har hönsen gott om plats och Johan är mån om att både djur och natur mår bra. Om dina ägg är stämplade med nr 849, då vet du att dina ägg kommer från Johan på Rödön.
 

Grönsaker

Ås Trädgård, Ås
Lars Olsson och Liv Ekerwald odlar ekologiska grönsaker utan varken bekämpningsmedel eller konstgödsel och får fram helt fantastiska grönsaker fulla av smak och färg. Passa på att besöka den mysiga gårdsbutiken i Ås eller besök Ås Trädgård på Jämtens marknad, Stortorget i Östersund, nästan varje lördag under sommaren.

astradgard.se 
Mannes, Torvalla By
Glada Lådans potatis kommer från gården Mannes i Torvalla By där syskonen Leif och Mona Thorsson odlar ekologisk potatis av sorten Sava. Du kan också köpa potatisen direkt från gården om de är hemma när du har vägarna förbi. Mona 073-0372291.
 

Fisk

Börtnans Fjällvattenfisk, Börtnan
Monica Persson odlar röding och regnbågslax i strömmande vatten och förädlar fisken enligt gamla traditioner på ett hantverksmässigt sätt. Hon har vunnit många medaljer för sina fina produkter och finns i butiker och serveras på restauranger över hela Sverige. Passa på att handla i den mysiga lilla fiskbutiken nästa gång du är i Åsarna, öppet vardagar kl. 8-16.

bortnanfisken.se 
 

Lammkött

Fyrås Gård, Fyrås
Fyrås Gård i Hammerdal har ekologisk uppfödning av lamm, sommarcafé och gårdsbutik med försäljning av lammkött. Beställ din egna lammlåda på hemsidan eller på 070-6058454.

fyrasgard.se 
Raftälvens Fårgård, Raftälven
Kerstin Perssons får går ute året runt och äter fritt från ängarna runt byn. Lammen får gå med tackorna under hela sin levnadstid. På gården säljer Kerstin både lammkött, skinnprodukter, lammkorvar och tar emot beställningar på din egna lamm-köttlåda. Ring innan du kommer för att se att det är någon hemma. Kerstin 073-8064405.

raftalvensfargard.se
 


Renkött

Jillie ren & vilt

Jillie ren & vilt köper upp från de fyra sydligaste samebyarna: Idre sameby, Ruvhten Sijte, Mittådalens sameby och Handölsdalens sameby, med marker från Särna i söder till Åre i norr. (Och de är belägna på gränsen mellan Ruvhten Sijte och Mittådalens sameby, familjens egna renar hör till Ruvhten Sijte). Renarna slaktas på slakterier som ägs och drivs av Idre respektive Mittådalens sameby (i Höste, utanför Idre, och i Lossen öster om Tännäs).


Ost

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri, Raftsjöhöjden
Gunilla Andersson producerar ekologisk och biodynamisk ost av både get- och komjölk. Getterna bor hemma på gården och komjölken kommer från Runstens fjällkor i Alsen. Med stort kunnande och varsam hand ystar hon flertalet gudomligt goda ostar vilket är en ren glädje för gom och välbefinnande.

 
Åsbergets Gårdsmejeri, Åsberget
I skogen mellan Bräcke och Albacken ligger Åsbergets Gårdsmejeri. Här ystar Ann Klensmeden ostar av såväl get- som komjölk och ibland även älgmjölk. Getterna bor på gården och komjölken kommer från Eva och Lars Jönsson i Skylnäs. Ann har vunnit många medaljer på SM i Mathantverk och hittar ständigt på nya ostar. På sommaren kan du besöka Åsbergets Gårdsmejeri och följa med på killingvandring, ta en fikapause och passa på att handla från den fina ostdisken.

asberget.se 


Mjöl

Ångsta Kvarn, Tandsbyn
Mjölnaren Tina Goldmann är småbarnsmamman som köpte en gammal kvarn, fyllde den med liv och började tillverka stenmalda mjölprodukter som numera finns att köpa i såväl gårdsbutiker som på ICA Maxi i Östersund. Fler och fler bagerier i Jämtland och Härjedalen går nu över till att baka på mjöl ifrån Ångsta Kvarn. För att det är godare. För att det är nyttigare. För att det är nära. 

 


Honung

Linehäll Honung, Linehäll
Strax utanför Brunflo har Birgitta Lainio sin biodling. Honungen från Linehäll Honung är mild, krämig och mycket god. Birgitta skattar med varsam hand den fina honung som bina har samlat och slungar den sedan len och mjuk. 


Drycker

Rönngården, Lits-Böle
Berit Henriksson gör underbara produkter av allt möjligt som naturen har att ge. Hon har fått många medaljer genom åren och gör du ett besök i hennes lilla gårdsbutik så kan jag lova dig att du har kassen full av guldfynd när du går därifrån. Kom ihåg att ringa före besök! Berit 070-3930068

ronngardenjamtland.se 


Sylt och marmelad

Kretsloppshuset, Mörsil
En ekologisk mat- och trädgårdsoas i Mörsil som är ett paradis för kropp, själ och smaklökar. I serveringen kan du äta underbart gott till ljudet av hönsens trevliga kacklande. I butiken kan du sedan frossa i lokala delikatesser såsom husets egna marmelader, inläggningar och andra ekologiska varor. Ann-Christine Engberg har vunnit många medaljer för sina fina mathantverksprodukter.

kretsloppshuset.se 
Rönngården, Lits-Böle
Berit Henriksson gör underbara produkter av allt möjligt som naturen har att ge. Hon har fått många medaljer genom åren och gör du ett besök i hennes lilla gårdsbutik så kan jag lova dig att du har kassen full av guldfynd när du går därifrån. Kom ihåg att ringa före besök! Berit 070-3930068

ronngardenjamtland.se 


Ketchup och vinäger

Kretsloppshuset, Mörsil
En ekologisk mat- och trädgårdsoas i Mörsil som är ett paradis för kropp, själ och smaklökar. I serveringen kan du äta underbart gott till ljudet av hönsens trevliga kacklande. I butiken kan du sedan frossa i lokala delikatesser såsom husets egna marmelader, inläggningar och andra ekologiska varor. Ann-Christine Engberg har genom åren vunnit många medaljer för sina fina mathantverksprodukter.

kretsloppshuset.se 


Läs mer om mat från Jämtland och Härjedalen

Här ger jag tips på några trevliga sidor som på olika sätt visar vägen till den småskaligt producerade maten och mathantverket i länet.

Eldrimner - nationellt centrum för mathantverk

Hitta mathantverkare i Jämtland och Härjedalen

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, Jämtland
 

Gastronomy - matupplevelser i Jämtland Härjedalen

Gårdsnära - hitta vägen till den lokala maten

Jazzköket - en upplevelse för alla sinnen

En bonde på köpet - se var matvarorna kommer ifrån